БTA|Начало|Новини|Участници|Програма|Фотогалерия|Рим|English
Кирилицата в Европа
   Европейската мисия на българските медии. Поглед от Рим
   
НОВИНИ
   
Папа Бенедикт Шестнайсети поздрави участниците в Третата световна среща на българските медии

Рим, 23 май /Спец. кор. на БТА Борис Хамалски/
Папа Бенедикт Шестнайсети поздрави участниците в Третата световна среща на българските медии.

В своето поздравление той изтъкна, че чрез емисиите на българските медии българската култура да е добре позната в Европа.

Генералният директор на БТА Максим Минчев, председателят на парламентарната комисия за култура Иво Атанасов, генералният директор на БНТ Уляна Пръмова бяха поздравени лично от папата.  Генералният директор на БТА носи свитък с ноти и текста на химна на "Св.Св.Кирил и Методи" за 24 май.

Световната среща на българските медии се проведе с подкрепата на "Петрол" АД,  "Корпоративна търговска банка" АД, "Енел Марица Изток 3" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 

С изпълнение на живо на Валя Балканска на песента "Излел е Дельо хайдутин" делегатите на Третата световна среща на българските медии подкрепиха медицинските ни сестри в Либия

Рим, 22 май /БТА/ Певицата Валя Балканска изпълни на живо песента "Излел е Дельо хайдутин" днес пред делегатите на Третата световна среща на българските медии в Рим в израз на подкрепа медицинските ни сестри Либия. Проявата беше организирана пред българската църква в Рим на площад "Ди Треви" и привлече вниманието на всички присъстващи на площада.

На екран, успоредно с песента, вървеше клип с моменти от историята на съдебния процес в Либия. Текст на английски и италиански език разказваше за съдбата на медиците.

Преди изпълнението на песента участниците във форума се помолиха в църквата за тяхното освобождаване и здраве.

Световната среща на българските медии се провежда с подкрепата на "Петрол" АД,  "Корпоративна търговска банка" АД, "Енел Марица Изток 3" АД,  "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 

Генералният  директор на БТА Максим Минчев официално закри Третата световна среща на българските медии в Рим

Рим, 22 май /БТА/ Генералният  директор на БТА Максим Минчев официално закри Третата световна среща на българските медии в Рим. Убеден съм, че нашата традиция ще ни срещне още много пъти не само в България, но и по света, каза Минчев.

Защитавайте новата граница на българския дух, призова делегатите академик Антон Дончев.  Най-голямата ви задача е да запазите връзката си с езика, с писмеността, с всичко, което България е създала, заяви Дончев.

Тази среща създава територия, на която може да общува като една цялост българската медийна колегия, каза доцент Георги Лозанов, който беше модератор на заключителния панел на Третата световна среща на българските медии в Рим.

През целия преход професионалните общности, включително и журналистическата, трудно създаваше своя територия и за пръв път тя намери своята територия, добави Георги Лозанов. Това, само по себе си, е изключително важен резултат и голям успех на БТА е, че успя да създаде тази общност, и то в рамките на един променящ се глобален свят, заяви Лозанов.

На тези срещи, особено на третата, се преплетоха два дневни реда - на самите медии, това което ни вълнува, което искаме да си кажем на професионални теми и дневният ред на българското общество, отбеляза Лозанов. Това е резултат, който не се постига никъде другаде, смята той.

Генералният директор на БТА Максим Минчев дари от името на агенцията два принтера на български институции в Рим. Единият получи президентът на асоциация "Феникс"  Жана Яковлева, а другият бе дарен на църквата "Св. Викентий и Анастасий".

Утре делегатите в третата световна среща на българските медии ще имат официална аудиенция при папа Бенедикт Шестнайсети на площад "Св. Петър" в Рим.

Световната среща на българските медии се провежда с подкрепата на "Петрол" АД,  Корпоративна търговска банка АД, "Енел Марица Изток 3" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 

Български културен информацинен център ще бъде открит в Рим

Рим, 22 май /БТА/ Български културен информационен център ще бъде открит до края на тази година в Рим. Проектът се реализира от асоциация "Феникс" със съдействието на римското кметство. Това каза пред журналисти днес в Рим Жана Яковлиева, председател на асоциацията. Яковлиева взе участие в панела "Втория живот на изкуството в медиите" на Третата световна среща на българските медии.

Сградата, в която ще се настани центърът, е предоставена от кметството в Рим. Средствата за възстановяването й се набират от спонсори и от културни прояви на българи, които живеят в Италия. В центъра  ще има изложбена зала, зала за спектакли, арт-зала, в която ще се събират дейци на българската култура.

"Културата може да накара всички българи в Италия да се обединят", каза Яковлиева.

 
 

В Рим Сергей Станишев призова европейските правителства да окажат натиск над Либия да освободи осъдените медици, съобщава Асошиейтед прес

Рим, 22 май /БТА/ На Третата световна среща на българските медии, която протича в Рим, министър-председателят Сергей Станишев призова днес европейските правителства да окажат натиск над Либия да освободи шестимата медици, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване на 400 либийски деца с ХИВ, предаде Асошиейтед прес.

"Главният ни политически инструмент е солидарността на нашите европейски партньори. Очакваме подкрепа с категорични отговори от европейските институции и общественото мнение", каза Станишев.

Не искаме да се конфронтираме с Либия, а да водим диалог, добави премиерът. "Нашите медицински сестри не заслужават това, което им се случва", отбеляза Станишев, цитиран от Асошиейтед прес.

Станишев изрази безпокойство и за съдбата на либийските деца, съобщава АП.

Агенцията припомня накратко развитието на случая с медиците в Либия. Информацията на АП е препечатана във водещия американски вестник "Интернешънъл хералд трибюн".

 
 

Станишев: За нас е важно да има международно легитимно решение за Косово, както и единство в ЕС по този въпрос

Рим, 22 май /БТА/ България има ясна позиция за Косово - като цяло подкрепя плана "Ахтисаари", но за нас освен статута, са много важни стандартите. Това заяви на пресконференция в Рим премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос. Премиерът Станишев приветства днес Третата световна среща на българските медии.     За нас е важно да има международно легитимно решение за статута и за прилагането на стандартите, както и единство в ЕС по този въпрос, каза Станишев. Според него е важно да се гарантират стандартите и тяхното прилагане на практика на територията на Косово. Решаване на този въпрос може да има само, ако има европейска перспектива за целия регион, която да гарантира членството на страните от Западните Балкани в ЕС, отбеляза Станишев.

Позицията на България е, че ЕС трябва да изпълнява своите ангажименти за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, посочи премиерът. Той отбеляза, че като член на ЕС България има още по-висока отговорност за гарантиране на стабилността и европейската перспектива на целия Балкански регион.

 
 

Българските медии по света се запознаха с проекта "Разбираема България"

Рим, 22 май /БТА/ На Третата световна среща на българските медии в Рим, организирана от Българската телеграфна агенция, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев представи днес проекта "Разбираема България" за утвърдените правила за транслитерация на българските собствени имена, както и българската позиция по актуалната тема за изписването на единната европейска валута - евро, на български език. Това съобщи пресцентърът на МДААР.

Министър Василев оглавява работната група за решаването на проблема  евро или еуро да бъде изписването на кирилица на европейската валута. В работната група са включени експерти от МДААР, МВнР, БНБ, Центъра за преводи и редакции, както и представители на Института за български език към БАН. Министър Василев подчерта, че е изготвена Декларация на Република България за изписването на европейската парична единица и предстои среща на експертно ниво с представители на Европейската централна банка.

По отношение на проекта "Разбираема България" министър Василев припомни, че той е изготвен заедно с Института за български език към БАН и преодолява липсата на общоприети правила за изписване на собствените имена на латиница, като премахва хаоса в надписите по табели, карти документи и т. н.

Николай Василев акцентира върху приетото решение на Министерския съвет за одобряване на проекта, както и измененията в Правилника за издаване на българските документи за самоличност, които улесняват процедурата по смяна на личните документи в съответствие с правилата за транслитерация. Министърът подчерта, че с Наредбата за транслитерация на българските географски имена на латиница правилата за транслитерация при географските обекти стават задължителни.

 
 

Тази година е важна за България като член на ЕС, защото сега заемаме мястото си, очартаваме ролята и авторитета си в Европа, каза Ивайло Калфин в Рим

Рим, 22 май /БТА/ Тази година е важна за България като член на ЕС, защото сега заемаме мястото си, очартаваме ролята и авторитета си в Европа, каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в експозето си пред участниците в Третата световна среща на българските медии, която се провежда в Рим.

Много е хубаво, че в навечерието на 24 май се обсъжда като основна тема кирилицата, посочи Калфин и отбеляза, че Държавната агенция по информационни технологии и съобщения валидира вчера във външно министерство възпоменателна пощенска марка, посветена на 150 години от откриването на гроба и мощите на Свети Кирил Славянобългарски от ирландските монаси-францисканци при археологически разкопки в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Изданието, което вицепремиерът връчи и на генералния директор на БТА Максим Минчев, съдържа пощенска марка, илюстрован плик и специален пощенски печат.

Срещи, като тази в Рим, показват способността ни да произвеждаме "спойващи вещества" за гражданско общество и гражданска позиция, което се дължи на медиите, заяви Калфин. Това ни помага изключително много, защото едно е аз да говоря с външни министри, друго е медиите и гражданското общество да бъдат с нас, допълни вицепремиерът.  Той посочи, че това се отнася и до работата по процеса в Либия, където българските медии са показахали, че могат да формират общественото мнение и в България, и извън нея. Това създава съвсем друга среда за бъгарската външна политика, допълни Калфин.

По думите на външният министър членството на България в ЕС от началото на тази година е един венец на продължителни, трудни, упорити реформи в България, които са станали възможни, защото е имало голямо единство между политици и общество.

В момента има изключително завишен интерес към България, както в европейските страни, така и извън тях, каза  Калфин и прогонозира, че този интерес ще е временен, докато не свикнат с българското присъствие в рамките на европейското семейство. Този период е много важен, защото през него поставяме мястото на страната си, създаваме нови стереотипи за България и новата предства за България и изключителната роля в това отношение е ролята на медиите, заяви външният министър.

Третата световна среща се провежда с подкрепата на Петрол АД, Корпоративна банка АД, Енел Марица Изток-3, ЗАД Виктория АД, Българския културен институт в Рим, Асоциация Феникс.

 
 
Станишев: България ще бъде управлявана от трипартийна коалиция независимо дали изборите са нормални или предсрочни

Рим, 22 май /БТА/ България ще бъде управлявана от трипартийна коалиция независимо дали изборите са нормални или предсрочни. Това заяви на пресконференция в Рим министър-председателят Сергей Станишев в отговор на въпрос. Той приветства днес организираната от БТА Трета световна среща на българските медии в Рим. Като цяло управляващата коалиция получи 10 места в европарламента и това е повече от 55 на сто от гласовете, отбеляза той.

Пресконференцията продължи около два часа и в нея участваха представители на български и чужди медии.

Премиерът посочи, че в нито една страна, влязла в ЕС, резултатите от евровота не са били основа за предсрочни избори. Станишев отбеляза, че в предизборната кампания БСП е водила кампания за евроизбори, докато ГЕРБ и Атака са използвали етническата карта. Няма да спра да повтарям, че това е опасна игра и ще продължа да се боря срещу етнизацията на българската политика, заяви премиерът. Станишев каза още, че ГЕРБ са водили кампания като за национални избори и никой не е разбрал кои са кандидатите за евродепутати от тяхната листа и каква политика ще водят.

Той отново повтори позицията си, че е против принципа за уседналост в избирателния закон, тъй като според него той засяга фундаментални демократични права на българските граждани.

На въпрос за досиетата министър-председателят каза, че България трябва да се отнася към миналото си, търсейки поуките, на основата на историята и на европейските ценности. Това правителство направи решителна крачка за изясняване на истината, приемайки закона за досиетата, отбеляза Станишев и посочи, че е против лустрационния момент в този закон. Според него обаче е важно да се знае кои политици, кметове, журналисти са сътрудничили на бившата ДС и с какви мотиви.

Запитан от журналисти от български медии в чужбина за здравните осигуровки и тяхното плащане, премиерът каза, че Министерството на здравеопазването разглежда много внимателно този въпрос и ще търси разумния баланс между интересите на държавата и българите в чужбина.

Запитан за ситуацията около министър Румен Овчаров, Станишев каза, че не е привърженик на спонтанните действия. Отпуската на Овчаров е до 28 май и след това ще взема решение по въпроса, допълни премиерът. 

Министър-председателят каза, че с освобождаването на двама заместник-министри и с отпуската на Овчаров е дал ясен политически знак на съдебната система и обществото, че ще държи на истината и на фактите по този въпрос.

По въпроса за Косово премиерът каза, че българската страна като цяло подкрепя плана на Марти Ахтисаари. За нас освен статута са много важни и стандартите, добави той.

Третата световна среща на българските медии се подпомага от Петрол АД, Корпоративна търговска банка АД, Енел Марица Изток АД, Феста Холдинг АД и ЗАД Виктория АД.
 
 
Министър-председателят Сергей Станишев определи Третата среща на българските медии в Рим като уникална и символична

Рим, 22 май /БТА/ Министър-председателят Сергей Станишев, който пристигна в Рим за Третата световна среща на българските медии, определи форума като уникален и символичен и заяви, че той вече се е превърнал в традиция. Българското правителство високо оценява инициативата на БТА, каза Станишев пред делегатите на форума, пред български и чужди журналисти.

И българското общество и българската държава имат нужда от диалог с българските медии и българската общност по света. България се промени много радикално и днес съвсем заслужено е член на ЕС. Символиката на на третата журналистическа среща е пряко свързана с членството на България с ЕС, посочи министър-председателят.

България се развива стабилно, във възходяща линия, икономическият растеж е 5-6 процента годишно, безработицата е намаляла, отбеляза Сергей Станишев.

Той призова българите, напуснали страната, да се върнат у нас и да намерят своето място в България, защото българското общество и българската икономика се нуждаят от тях. Капиталът на България винаги са били хората и техните способности, добави премиерът.

Той подкрепи вчерашната декларация на делегатите на срещата, в която се отправя призив за набиране на средства за изграждането на регионален център за борба със СПИН в Либия. Българското общество е солидарно със съдбата на медицинските сестри и очакваме подкрепата на партньорите ни по света за тяхното освобождаване, каза още Станишев. Той посочи, че членството ни в общността на европейските народи предполага придържане към принципите за солидарност, справедлив процес и спазване на човешките права. Българските медии показаха, че българското общество е съпричастно с трагедията на заразените либийски деца в Бенгази и идеята за създаване на медицински регионален център е благородна кауза.

Министър-председателят оцени високо основната тема на форума, свързан с кирилицата и нейното място в Европа. Изпитах гордост като министър председател, когато имах възможност да говоря на български на първия ми европейски форум като министър-председател, заяви Станишев.

Форумът продължи днес с пресконференция на министър-председателя и министъра на външните работи Ивайло Калфин.

В отговор на въпрос премиерът Станишев каза, че въпросът за персонални промени в кабинета е тема, която ще се обсъжда в рамките на коалицията. Това е въпрос на целесъобразност и диалог, добави Сергей Станишев.

Третата световна среща се провежда с подкрепата на Петрол АД, Корпоративна банка АД, Екнел Марица Изток 3, ЗАД Виктория АД, Българския културен институт в Рим, Асоциация Феникс.

 
 

Неизбежна е победата на on line срещу off line, каза Мартин  Захариев на третата световна среща на българските медии в Рим

Рим, 21 май /Спец. кор на БТА Генка Иванова/
 Неизбежна е победата на on line срещу off line, но качествената  журналистика ще си остане, каза Мартин Захариев, водещ на  втората дискусия, организирана в рамките на третата световната  среща на българските медии, която се провежда в Рим.   

Темата на дискусията е "Какво става с медиите в мрежата".   

Дарик радио подготвя проект за икономически сайт, който се  очаква да стартира през юни, съобщи журналистът Людмил Каржилов.  Медиата подготвя и развлекателен сайт, който ще бъде портален  тип. Колегите ще заложат на новите технологии, като ще се даде  възможност на потребителите да подреждат страницата в зависимост  от интереса.   

Отец Кшищов Кужок представи on line радио, което е насочено към  католическата общност и по което може да се слуша съвременна  християнска музика.   

Представители на БТА поднесоха цветя на гроба на Константин  Кирил Философ в римската базилика "Сан Клементе".  

Утре световната среща на българските медии продължава с  приветствие и пресконференция на министър-председателя Сергей  Станишев и вицепремиера Ивайло Калфин за български и чужди  медии. Предвидени са дискусии на тема "Медиите в кампания" и  "Вторият живот на изкуството в медиите".   

 Третата световна среща на българските медии се организира със  съдействието на "Петрол" АД, Корпоративна търговска банка АД,  "Енел Марица Изток" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 

Агенцията за българите в чужбина  създаде безплатен самоучител  по български език

 Рим, 21 май /БТА/ Държавната Агенция за българите в чужбина създаде безплатен  самоучител по български език "Език свещен на моите деди". Новият  електронен продукт е посветен на Деня на славянската писменост  и култура - 24 май. Това каза  Соня Бурназка от пресцентъра на  агенцията на Третата световна среща на българските медии в Рим.  Тя уточни, че изданието съдържа 14 рубрики с правила и  упражнения.

Агенцията на българите в чужбина не разполага с голям бюджет и  не би могла да осъществява грандиозни проекти, но в последно  време новият подход и приоритетите, които ни ръководят, са да  бъдем максимално полезни на нашите сънародници, каза Бурназка.  Тя съобщи, че агенцията е започнала и издаването на поредица от  компакт дискове с актуализирана информация за българите в  различните страни. Под мотото "България - това сме всички ние"  са издадени дискове за българите в страните от Централна и  Западна Европа и за сънародниците ни в Общността на независимите  държави. В  този мултимедиен продукт са включени рубрики, които  съдържат историческа справка, информация за организациите на  българите в чужбина, за училищата, църковните общности и  медиите.

Презентацията беше в рамките на дискусията на тема "Кирилицата  - граница или шанс за българските медии по света", организирана  в рамките на  Третата световна среща.

Според водещия на дискусията Кирил Вълчев от "Дарик радио"  въпросът е дали да се откажем от "в-то" или да се борим за  него.Той посочи в експозето си, че според него трябва да се  откажем заради единството, което съществува в ЕС, като даде  пример с европейската валута евро, чието название се изписва по  един и същи начин в цяла Европа. По думите му редица  страни-членки на ЕС са се отказали от своя начин на изписване на  думата в името на това единство.

Ако се откажем от "в-то" ще имаме и едно удобство на общуването  с нашите съседи, посочи още той. По думите му шансът на  кирилицата е нейното използване в интернет-пространството или  чрез мобилните телефони.

Ана Асенова от вестник "Зорница", който се издава в Монреал,  каза, че мисията на българските медии в чужбина е да помагат от  една страна за интегриране на нашите сънародници в чужбина, но и  да запазват българската идентичност.

Тя обясни, че има интерес от страна на канадските власти към  българския език и даде за пример случая с бюлетин за родители,  издаван от  училищна институция в Квебек, който вече се превежда  на български.

Писателят Георги Господинов, автор на книгата "Естествен  роман", преведена и на италиански, посочи, че проблемът не е  толкова в буквите, колкото в тяхната подредба или използване.  Според него кирилицата ни дава необходимото спокойствие да бъдем  българи.

Георги Лозанов каза, че кирилицата не е граница, която трябва  да се преодолява или политизира, а е инструмент и зависи кой как  работи с него. Той направи паралел с проведените вчера избори.  По думите му резултатите от тези избори са в следствие на грешен  код в близкото ни минало. В края на комунизма имаше агресивна  кампания за смяна на имената на българските турци, посочи той и  добави, че от този строй сме излезли освен с всичко друго и с  гузна съвест. Това беше грешен код, който продължава да дава  грешни кодове, каза Лозанов.

 
 

Българските медии отправят призив от Рим към богатите жители на планетата да помогнат за изграждането на модерен регионален център за борба със СПИН в Либия

Рим, 21 май /Спец. кор на БТА Генка Иванова/
В декларация на третата световна среща на българските медии в Рим се отправя призив към мултинационалните компании и богатите жители на планетата да помогнат за изграждането на модерен регионален център за борба със СПИН в Либия. Декларацията беше прочетена на форума от генералният директор на БТА Максим Минчев.

В текста пише: "Българските журналисти, работещи навсякъде по света, точно 3023 дни разказват на своите читатели, зрители и слушатели историята на една от най-големите човешки трагедии. На 9 февруари 1999 година за първи път бе съобщена новината за ареста на българските медицински сестри в Либия. Вече над 8 години трагедията на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана е част от нашата професионална съдба. Ние знаем, че те са невинни!

Знаем още, че в Бенгази други невинни, около 400 деца, живеят с вируса на СПИН. 50 от тях вече починаха.

Международната медицинска експертиза категорично доказа, че заразяването в болниците е станало преди постъпването на работа на нашите сънародници. Това не прави трагедията на заразените момичета и момчета, както и на техните семейства, по-малка.

Българските журналисти са убедени, че скоро ще разкажат на своите читатели, зрители и слушатели новината за освобождаването на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана, защото вярват в безпристрастността на правосъдието.

Българските журналисти искат да видят и как болните от СПИН либийски деца порастват. Искат да видят как те разказват своите истории вече като възрастни!

Затова се обръщаме към всички богати жители на планетата, чиито имена всяка година са в класацията на авторитетното списание"Форбс". Обръщаме се към най-големите мултинационални компании, чиито бизнес прави света не само по-проспериращ, но и едно по-добро място за живеене.

Молим ви, помогнете на тези около 350 момичета и момчета да пораснат красиви жени и силни мъже! Да станат умни и образовани хора!

Нека заедно да обединим усилия за изграждането на модерен и образцов регионален център за борба със СПИН в Либия, за да не се повтаря повече трагедията, сполетяла либийските деца в Бенгази.

Ватикана, Рим, е свещено място, от което можем да отправим тази молба: богатите и здравите да помогнат на болните и изпадналите в нужда, без значение вярата, която всеки от нас изповядва", пише в декларацията.

Третата световна среща на българските медии в Рим се провежда със съдействието на Петрол АД, Корпоративна търговска банка АД, "Енел Марица изток 3" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 

Генералният директор на БТА Максим Минчев откри третата световна среща на българските медии в Рим

Рим 21 май /Спец. кор на БТА Генка Иванова/
Генералният директор на БТА Максим Минчев откри третата световна среща на българските медии, която се провежда в Рим от 19 до 23 май.

За трети път българските медии са заедно, след София-2005 и Чикаго-2006, посочи в приветствието си Максим Минчев. Ние, представителите на българските медии от целия свят, се събираме във вечния град Рим и в световната духовна столица Ватикана, събираме се, за да обсъдим нашите професионални проблеми и да поставим на дневен ред темата "Кирилицата в Европа. Новата роля на българските медии в Европа, поглед от Рим", отбеляза той.

Председателят на комисията по гражданско общество и медии към Народното събрание Иво Атанасов припомни, че първите срещи са били предимно опознавателни, докато тази ще протече с по-широко съдържание, със съпътстваща културна програма, като стожерът на дискусиите ще бъде ролята на кирилицата не само в България, но и в обединена Европа. Кирилицата е едно от основните средства за създаване , разширяване и утвърждаване на българското духовно пространство, на понятието за Родина, каза Атанасов. Ще си позволя да перифразирам родния поет, че ако и ний сме дали нещо на света, то това е "на вси славяни книга да четат, заяви народният представител.

Главният редактор на АНСА Джулио Пекора поднесе приветствие към участниците от името на кмета на Рим Валтер Велтрони и на генералния секретар на Националната федерация на италианските медии Паоло Сервентилонги. Важно е българските медии да навлязат в Европа от Рим, каза Пекора.

Приветствие към участниците поднесе епископ Тихон Иванов от българската църква "Св. Викентий и Анастасий" в Италия. Вие сте се събрали тук във Вечния град, за да празнувате приемането на кирилицата като една от официалните азбуки на Европа - най-подходящото място, защото точно тук славянският език бе признат като равнопоставен на еврейския, гръцкия и латинския, каза епископ Тихон.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди отбеляза в приветствието си към участниците във форума, че Светият престол се смята за близък съратник на българския народ. Вече 50 години радио Ватикана излъчва програма на български език, а от над 15 години са възстановени отношенията между Ватикана и България, каза той. Медиите на Светия престол винаги ще бъдат до вас и ще сътрудничат с вас, заяви говорителят на Ватикана.

Писателят акад. Антон Дончев заяви в словото си, че от хиляда години "тези букви, тези думи, този начин на изразяване" живят в нас. През тези хиляда години в България е имало кой да защитава буквите с войска и оръжие 300 години, останалите 700 години някой друг е носил в себе си буквите и сега ние имаме възможност да пишем на тях, каза той.

Срещата започна с изпълнение на химните на България, Италия и Ватикана, а след официалното откриване участниците бяха поздравени от изпълнение на народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Световната среща на българските медии се провежда с подкрепата на "Петрол" АД, корпоративна търговска банка АД, "Енел марица Изток 3" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

 
 
Генералният директор на БТА Максим Минчев откри днес в Рим фотоизложба на проф.Аксиния Джурова и Иво Хаджимишев

Рим, 20 май /БТА/
Генералният директор на БТА Максим Минчев откри днес в Рим фотоизложба на проф.Аксиния Джурова и Иво Хаджимишев. Изложбата е под наслов "Златните страници от българското Средновековие" и е част от съпътстващата програма на Третата световна среща на българските медии "Рим, Ватикана, 19-23 май".

Надявам се, че с тази изложба ще дадем най-добрия старт на нашата среща, която е под надслов "Кирилицата в Европа", добави още генералният директор Максим Минчев.

Доц.Георги Лозанов посочи, че тази изложба ни дава една сигурност, че сме стъпили на здрава почва. Изложбата разбива два мита. Първият, че в България не е имало Средновековие, каза Георги Лозанов и посочи, че образците, представени на изложбата, разкриват в най-голяма степен същността и светлината на българското Средновековие. Според него вторият мит, който се разбива, е, че българското Средновековие е тъмно. Но на тази изложба може да се види, че това не е така и опровергава този мит, добави още той.

По думите на фотографа Иво Хаджимишев изложбата е направена със съдействието на министерството на културата и на министерството на външните работи. Той определи изложбата като "походна", за да може да бъде излагана навсякъде по света. Тя съдържа около 150 изображения и не би могла да се осъществи без помощта на проф.Аксиния Джурова.

Иво Хаджимишев благодари на ръководството на БТА, че му дава възможността да подреди изложбата си в рамките на Третата световна среща в Рим. Изложбата е подредена близо до Ватикана, в книжарница, където се продават православни книги и икони.

Третата световна среща на българските медии се организира със съдействието на "Петрол" АД, Корпоративна търговска банка АД, "Енел Марица Изток" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".
 
 

Кирилицата в Европа  e  темата, която събира 80 български и чужди медии в Рим

Кирилицата в Европа  e  темата на Третата световна среща на българските медии, която ще се състои от 19 до 23 май в Рим.  Издатели, главни редактори, директори на осемдесет български и чужди медии – 50 медии от цял свят и 30 от България ще дискутират теми свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа, след присъединяването на страната ни към ЕС, както и съпътстващи теми като „Медийните кампании”, „Информационните портали”, „Изкуството в медиите” и други.

За първи път тази година паралелно с работните заседания БТА е предвидила и множество културни събития. Сред тях са откриването на изложба с непоказвани кадри на Иво Хаджимишев – Златни страници от българското Средновековие; посещения на катедралата Санта Мария Маджоре и базиликата Сан Клементе и гроба на Св. Константин Кирил Философ.  Както вече знаете - най-голямото събитие на форума - аудиенцията при Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI ще бъде на 23 май от 10:30.

Участието си в Третата световна среща на българските медии вече са потвърдили 36 представители на български медии от цял свят. Най-младите медии сред тях са 2 печатни издания  -  в-к „Българският вестник” от Кипър и в-к „Български хоризонти” от Аризона, които са основани преди от по-малко от 2 години. Сравнително млада медия е и в-к „Алтернатива”, Франция, който съвсем наскоро поде инициатива в подкрепа на Българските медици в Либия по време на президентските избори във  Франция, като изпрати послание към двамата кандидат президенти, класирали се за втори тур.

Интерес към събитието са проявили не само родните медии, но също така и ключови чуждестранни агенции, вестници, радиа. Освен националните български медии и представителите  на български медии в чужбина очакваме участници от различни обществени и културни сфери от България и чужбина. Потвърдено е участието на представители на Асошиейтед прес, интерес проявяват водещи медии от Италия, поканени са и други западни медии, които се надяваме да се включат в срещата.

Третата световна среща на българските медии ще бъде доста по-различна от двете проведени до сега. Тя се очертава като най-широкоспектърна, по отношение на предварително заявените участия на журналисти и обществени фигури и теми за дискусия, най–широко посетената и най–културно насочената медийна среща досега. БТА и цялата българска медийна общност ще използва тази възможност да постави на преден план и да даде гласност сред международната общност на важни за България каузи и инициативи.

Tретата световна среща на българските медии е подкрепена от Петрол, Корпоративна банка и ЗАД Виктория.

 

 
   
Архив Световни срещи БТА: I-ва, II-ра
2007, БТА